Met het christelijke nummer ‘You Say’ brak de Amerikaanse zangeres Lauren Daigle (28) dit jaar wereldwijd door. Waar komt Lauren ineens vandaan? En hoe weet zij – in tegenstelling tot veel andere christelijke artiesten – wél de brug te slaan naar de seculiere wereld?
Het scheelde maar een haar of we hadden de lage en licht hese stem van Lauren Daigle nooit gehoord. Bijna een decennium geleden stond ze – in gouden jurk en op glitterstiletto’s – op het podium van het immens populaire tv-programma American Idol. Maar ook deze tweede poging om door te breken via de talentenjacht eindigde in een duidelijk ‘nee’ van jurylid Simon Cowell. Een oordeel waar hij nu vast spijt van heeft: inmiddels kan de zangeres kasten vullen met alle prijzen die ze won voor haar songs en albums.
Bijna een decennium geleden stond Lauren Daigle op het podium van het populaire tv-programma American Idol.
“Wanneer ik Lauren Daigle voor het eerst op de Nederlandse radio hoorde? Dat was toen ik bij de kapper zat, met het nummer ‘You Say’!” lacht muziekjournalist Leon van Steensel. “Volgens mij was het op Sky Radio, hoewel Qmusic het eerder had opgepakt.” Maar Leon kende haar al langer. In 2015 hoorde hij haar stem – die het midden houdt tussen die van Adele en Amy Winehouse – voor het eerst. Sindsdien houdt hij haar nauwlettend in de gaten. “Het nummer ‘Trust In You’ was mijn allereerste kennismaking. Haar stem, hè, daar heeft iedereen het over. Die greep me gelijk. Ik wist direct dat ze het ver zou gaan schoppen.”
Maar dat ook de seculiere muziekwereld haar zou omarmen? Dat had Leon niet zien aankomen. “Ik ken legio christelijke artiesten die naar ‘de grote buitenwereld’ proberen door te breken. Met alle respect: vaak zijn dat eendagsvliegen. De meest succesvolle poging tot nu toe was die van Amy Grant. In de jaren negentig scoorde ze een aantal hits na elkaar. Eigenlijk zie je dat nu pas voor de allereerste keer weer bij Lauren Daigle gebeuren.”
Het ongekende succes van ‘You Say’ kende een lange aanloop, een sabbatical van twee jaar om precies te zijn. Na het uitbrengen van haar debuut-cd How Can It Be in 2015, stond haar leven plotseling op z’n kop. “In het christelijke circuit ging het razendsnel,” legt Leon uit. “Ze bestormde de hitlijsten, won allerlei prijzen en haar singles werden volop gedraaid bij christelijke radiostations. Maar als je aan de top staat, wordt er ook veel van je verwacht. Amerika heeft een op succes gerichte cultuur. Scoor je een hit? Dan verwacht iedereen dat je dit succes met je volgende nummer overtreft. Dat legde een enorme druk op de schouders van Lauren. Ze raakte uitgeblust en begon te twijfelen: ‘Maak ik allemaal wel waar wat er over mij geschreven en gezegd wordt?’”
“Kort geleden was ik nog serveerster en nu stond ik op een rode loper met prijzen,” blikt Lauren terug in een interview met de website Songwriter Universe. “Ik was dankbaar voor de waardering, maar ik wist niet meer wie ik was. De serveerster uit Louisiana? Of de zogenaamde ‘rijzende ster’ bij de Dove Awards (het belangrijkste prijzenfestival voor christelijke muziek in de VS, red.)? Ik was het allebei, maar ik kreeg die twee niet bij elkaar.” In plaats van meteen weer de studio in te duiken en nieuwe nummers te schrijven, nam Lauren een sabbatical. Ze vertrok uit Nashville en ging terug naar waar het allemaal begon: haar geboorteplaats Lafayette in Louisiana.
Lauren kwam hier volledig tot rust. “Als alle aandacht en succes wegvalt, wat blijft er dan nog van je over?” vroeg
ze zich af. Ze schreef nieuwe teksten in dagboekstijl en zo ontstond uiteindelijk haar persoonlijke geloofsbelijdenis: de boodschap van ‘You Say’. Inmiddels gaat het lied de hele wereld over en raakt haar boodschap miljoenen mensen. Leon weet wel waarom: “Je bent geliefd, gewaardeerd en geaccepteerd: iedereen verlangt ernaar dat te horen, gelovig of niet.”
Afgelopen voor- en najaar deed de Amerikaanse zangeres ook Nederland aan met haar Look Up Child World Tour. Een van de bezoekers van haar concert in Utrecht is zanger Lucas Kramer. Maanden later spreekt hij nog steeds in superlatieven. “Ik ging met mijn dochter, fan van Lauren. Natuurlijk kende ik haar muziek al wel, maar toch was het een fenomenale beleving. Ik werd vocaal weggeblazen – en dat gebeurt niet vaak. Ze stond op het podium met een kleine bezetting, er was niet eens een gitaar! En toch een groots geluid.”
Na een korte stilte: “Eigenlijk was het net een worshipavond. Het gekke is: de helft van het publiek leek het niet in de gaten te hebben. Naast mij stond een groep jongens. Ik schat in dat ze niet gelovig waren, maar met een glas bier in de hand zongen ze de christelijke teksten gewoon mee. Tijdens de rustige nummers was het dood- en doodstil in de zaal, ook iets wat ik niet gewend ben van seculiere concerten. Ze vertelde op het podium ook over Jezus, maar dan niet als préék. Het publiek was ontroerd. Juist omdat het zo natuurlijk bij haar hoort, accepteert iedereen het. Ik denk dat dát haar geheim is.”
“Ze doet absoluut geen water bij de wijn als het gaat om de inhoud,” vertelt Leon. “En toch omarmt iedereen haar boodschap. Het feit dat je een uitgesproken christelijke artiest bent, vormt normaal gesproken een drempel voor seculiere radiostations. Maar Lauren overwint alle drempels ruimschoots met haar stem en talent.”
Ondanks al het succes weigert Lauren te kiezen tussen gospelmuziek en seculiere muziek. Ze blijft verbonden aan het kleine christelijke platenlabel dat haar talent ontdekte in haar collegetijd. Leon: “Mijn tip aan Lauren hoe ze staande kan blijven in de seculiere wereld? Blijf puur en onbevangen. Het lijkt erop dat ze zich daar zelf ook van bewust is. Kortgeleden bekende ze in een interview dat ze altijd een speelgoedpoppetje met zich meedraagt: Mister Potatohead (een aardappel met een gezicht en bolhoed, bekend van de Toy Story-films, red.). Als ze naast haar schoenen gaat lopen, pakt ze hem erbij. Ze legde uit: ‘Die aardappel, dat ben ik. Ogen, oren, snor en hoofddeksel: je kunt er van alles aan toevoegen, maar alsnog ziet het er komisch uit.’”
Bron: https://visie.eo.nl/2019/12/hoe-lauren-daigle-doorbrak-in-de-seculiere-muziekwereld/