Martine van der Spek sprak in aanloop naar het concert van Switchfoot, in juli van dit jaar, met leadzanger Jon Foreman. In een special van het EO-radioprogramma ‘Holy Hits’ vertelt hij over songteksten vol hoop, liefde en vragen. “Ik schrijf vanuit gebrokenheid, vanuit een zoektocht en verlangen. Muziek was al van jongs af aan de plaats waar ik dingen durfde te delen die ik nergens anders kwijt kon.”
Foreman noemt zichzelf een idealist en spreekt zoals hij schrijft: inspirerend, eerlijk en filosofisch. “Ik heb de laatste tijd veel nagedacht over geliefd-zijn. Wat betekent dat, geliefd zijn door de Liefde zelf? Dat er een vlam van de Eeuwige, de Schepper in ons leeft. Wat kunnen we nog meer wensen in dit leven als dát al in ons is?”
Ruimte voor gebrokenheid
“Ware religie is het erkennen van de gebrokenheid in onszelf en reikt uit naar de gebrokenheid om ons heen”, zegt Foreman. De zanger is eerlijk over het feit dat geloof soms een worsteling is. “Als we in de kerk allemaal zeggen ‘Ja, alles is geweldig’ en zo verbergen wie we écht zijn, doen we niemand een plezier. Het geloof is niet zonder blijdschap, het is niet zonder schoonheid, maar het is ook niet zonder pijn. (…) We volgen een gewonde Redder die – voor ons – niet is weggelopen voor pijn. Waarom zouden wij daarover dan niet eerlijk zijn?”
Schaamte
De zanger schaamde zich een tijd lang voor depressie en therapie. “Ik denk dat we – net als planten – allemaal licht nodig hebben”, vertelt hij in de EO-podcast. “We hebben het nodig om te leven. We hebben doel en betekenis nodig, en hoop en waarheid. Ik dacht dat therapie voor gebroken mensen was, en ik was niet gebroken. Maar nu ben oké met het besef dat ik gebroken ben. Het is mooi om toe te geven dat je mens bent.”
Worstelen
“We hebben vaak het idee dat worstelen iets negatiefs is. Maar we zijn gemaakt om te strijden.” De zanger bekijkt struggles daarom graag op een andere manier. “Ik kan ook zeggen: ‘Wat een geschenk om te mogen leven! Wat een geschenk dat we een lichaam hebben dat verlangt naar het licht, zelfs als de zon achter de wolken verdwijnt’.”
Beeld van God
Wanneer Van der Spek de zanger vraagt of zijn beeld van God door de jaren heen is veranderd, zegt hij: “Voortdurend. Wij proberen continu om dingen statisch te maken. Gebouwen, liedjes, banken… En toch is niets dat ik om mij heen zie statisch of onveranderlijk. De oceaan is niet statisch, het bos is niet statisch, ik ben niet statisch. (…) Een statisch beeld van God maken, doet geen recht aan wie Hij is. We zullen het oneindige nooit helemaal begrijpen, maar een statische relatie met God is alsof ik God in mijn broekzak wil stoppen. Ik kan niet zeggen dat Hij van mij is. Ik denk dat het omgekeerde waar is: ik ben van Hem.”
De ‘Holy Hits’-podcast met Jon Foreman is hier te vinden.